HAAL MEER UIT
PURMEREND & DE BEEMSTER

Welkom BIJPurmerends eigen

Onze geschiedenis is rijk. Ontstaan tussen 1200 en 1300 als vissers- en boerendorpje aan de oevers van de Where. Door Willem Eggert van Gendt sinds 1410 een stad. Een centrale plaats, tussen de meren Purmer, Wormer en Beemster, op wonderbaarlijke wijze tot land gemaakt door groot waterbouwkundige Jan Adriaenszoon Leeghwater. Op steenworp afstand van Amsterdam. Door de gunstige ligging werd Purmerend eind 15e eeuw een marktstad van betekenis. Goed voor bloeiende handel en culturele activiteiten. En door het Noord-Hollands kanaal, het spoor en de snelweg bleven we ook in de 19e eeuw het middelpunt van regio Waterland.

Onze historie vinden we vandaag de dag nog terug in de vele monumentale panden.

Neem de oude pakhuizen, de voormalige kaaswaag en het oorspronkelijke stadhuis in de binnenstad. Of de statige woonhuizen aan de Herengracht. Met tegeltableaus, sierijzerwerk en bijzondere gevels in een mix van stijlen. In het centrum kunnen we werken van bekende architecten bewonderen. Menig architectuurstudent uit binnen- én buitenland bezoekt Purmerend om ze te bekijken. In totaal telt onze stad maar liefst 117 rijks- en gemeentemonumenten. En als je onze binnenstad vanuit de lucht bekijkt, zie je nog steeds de contouren van de verdedigingsgordel met vestingwerken en bastions, aangelegd in de tachtigjarige oorlog. Historisch en monumentaal Purmerend.

Ontdek onze winkels

Mode & AccesoiresWinkels

Equipe

Equipe
Purmerend
Mode & AccesoiresWinkels

InStyle

InStyle
Purmerend

DE CADEAUKAART

Op zoek naar een cadeau voor jouw vriend, vriendin, man, vrouw, vader, moeder, oom, tante, opa en oma…? Wat dacht je van de Cadeaukaart van Purmerend? Bepaal zelf de waarde van dit originele cadeau waarmee je al in meer dan 60 winkels en restaurants in Purmerend kunt betalen. Lees meer over de cadeaukaart.
Cadeaukaart 800x400

UIT ETEN

Na een tijdje slenteren door Purmerend is het belangrijk om eventjes uit te rusten. Een lekkere lunch of een kopje koffie met taart op een terrasje of in een gezellig restaurant. Geniet je na een dagje winkelen liever van glaasje wijn of een koud pilsje? Ontdek het typische Purmerendse ‘bier’ of een hip barretje. Wellicht nog een hapje eten ergens?

hapje en drankje 800x400

Purmerend in beeld

Meer zien van Purmerend?